Picie soków to prosty i zdrowy sposób na detoks organizmu. Świeże, samodzielnie przygotowywane soki owocowo-warzywne warto wprowadzić na stałe do diety, a kurację usuwania toksyn przeprowadzać co 3 miesiące. Aby przygotować sok oczyszczający, warto wykorzystać sezonowe warzywa i owoce, które dostarczają najwięcej cennych składników odżywczych.
Detoks sokowy jest szczególnie wskazany po zimie. Zima to okres, kiedy jemy bardziej kalorycznie, jadłospis zawiera mniej świeżych warzyw i owoców, pijemy o wiele mniej wody. Sprzyja to odkładaniu szkodliwych substancji w tkance tłuszczowej i tworzeniu złogów w jelitach.
Dlatego jeśli czujecie się przemęczeni, macie kłopoty z koncentracją, skóra jest szara i straciła blask a włosy stały się matowe – Wasze ciało w ten sposób sygnalizuje, że brakuje mu wartościowych składników odżywczych, a bomba witaminowa w postaci zdrowych, kolorowych koktajli pomoże uzupełnić niedobory.
Oczyszczanie sokami powinno trwać 1–3 dni. Co 2-3 godziny wypijaj ok. ½ litra soku, dodatkowo pij wodę oraz herbatki ziołowe (np. pokrzywę, skrzyp, koper włoski, miętę, rumianek i lipę).
Do wykonania soków będzie Ci potrzebna wyciskarka wolnoobrotowa lub sokowirówka oraz wyciskarka do cytrusów.
Lista zakupów na 3-dniowy detoks dla 1 osoby:
· jabłka – 12 sztuk
· pomarańcze – 15 sztuk
· cytryny – 12 sztuk
· limonki – 6 sztuk
· grejpfruty czerwone – 2 sztuki
· gruszki – 2 sztuki
· melon – 500g
· ananas – 1300g
· ogórek – 500g
· burak – 2 sztuki (ok.300g)
· marchew – 600g
· bataty – 400g
· jarmuż – 120g
· rukola – 40g
· szpinak – 200g
· mięta świeża
· pietruszka nać
· imbir – około 3 cm
· mleko migdałowe – 800ml
· mleko kokosowe – 200ml
· woda kokosowa – 300ml
· daktyle suszone – 12 sztuk
· chia – 2 łyżki
· migdały – 120g
· kurkuma
· pieprz cayenne
· sól
Powyższą listę potraktujcie orientacyjnie, ponieważ ilość uzyskanego soku zależy od wielkości oraz jakości owoców i warzyw)

Sokowy detoks – dzień 2
