PRZEPISY, SAŁATKI

Sałatka z komosy ryżowej i falafele z sosem z buraków

Sałatka z komosy ryżowej i falafele z sosem z buraków to dobry pomysł na późne weekendowe śniadanie, lekki obiad lub nawet kolację. Możecie też zapakować sałatkę do pudełka i zabrać do pracy lub w podróż. Do zrobienia sosu z buraków możecie kupić już ugotowane buraczki. Namawiam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 porcja falafeli z tego przepisu. Przed usmażeniem obtoczyć w mieszance białego i czarnego sezamu
  • 100g komosy ryżowej
  • 2 marchewki
  • 120g pomidorków koktajlowych (żółte i czerwone)
  • 80g pestek granatu + 2 łyżki do podania
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mały pęczek świeżej pietruszki lub kolendry
  • po 1 łyżce białego i czarnego sezamu
  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz
  • liście ulubionej sałaty do podania
  • na sos z buraków: 40g ugotowanych buraków, 60g jogurtu naturalnego, sól, pieprz i sok z cytryny

WYKONANIE:

Komosę ryżową opłukać na sitku pod bieżącą wodą. W garnku zagotować 1 szklankę wody z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucić komosę i gotować na małym ogniu około 12-15 minut aż wchłonie całą wodę. Odstawić do ostygnięcia.

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na małych lub średnich oczkach. Pomidorki pokroić na ćwiartki.

Do miski włożyć wystudzoną komosę, starte marchewki, pestki granatu, sok z cytryny, oliwę z oliwek, posiekane zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Sos z buraków: buraczki i jogurt zblendować na gładki sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Na talerzu układać liście sałaty, porcję komosy ryżowej z warzywami, falafele, awokado pokrojone w kostkę i pestki granatu. Podawać z sosem z buraków.

Smacznego!