Likier z białej czekolady, taki do babskich kawek 🙂 Słodki, śmietankowy ale swoją moc ma.
Muffinki śniadaniowe z malinami
Muffinki śniadaniowe z malinami są pyszne, wilgotne, delikatnie owsiane i mocno malinowe. No i słodkie oczywiście. Polecam na niedzielne śniadania, na podwieczorki, pikniki, kinderbale, bale dla starszych, lepsze i gorsze dni. Z przepisu wychodzi ich sporo (w zależności od foremek jakie macie) 24-36 sztuk. I dobrze, bo są pyszne!
Zielone smoothie
Tak. Nadszedł czas, abyście poznali mój przepis na zielone smoothie. Jest pyszne, kremowe i ma piękny kolor. Możecie po zblendowaniu wypić je ze szklanki, lub tak jak ja dodać odrobinę płatków owsianych, banana, borówki, kokos, chia – i mieć pyszną zieloną michę na śniadanie!
Zupa krem z białych szparagów
Sezon na szparagi jest naprawdę krótki, więc spieszcie się z gotowaniem tej pysznej, kremowej zupci 🙂 Najważniejsze, aby odłamać łykowate końcówki szparagów, by potem przyjemnie się jadło. Czasami do zupy szparagowej dodajecie czosnek – ja choć czosnek bardzo lubię – uważam, że ma zbyt agresywny smak do tej delikatnej, kremowej potrawy. Za to masełko, na którym podsmażamy cebulę jest ważne i nie zamieniajcie go na nic innego. Proste, szybkie i smaczne.
Czytaj Więcej…
Wychodzące kulki mocy
Wychodzące kulki mocy warto ukulać i mieć w lodówce, kiedy mamy ochotę na „coś” a unikamy słodyczy. Są delikatnie słodkie, a po schłodzeniu mają idealną konsystencję. I jeszcze coś… szybko wychodzą z lodówki 🙂
Chłodnik litewski
Nie znam zupy, która ma piękniejszy kolor… Oprócz tartych buraków, polecam dodać kilka malutkich buraczków w całości, miło potem na nie trafić w miseczce 🙂
Sos boloński do spaghetti
Kiedy wracam z zakupów, a w koszyku jest mięso mielone, zawsze słyszę pytanie: „Będzie spaghetti”?? …I przeważnie jest 🙂 Sos robi się bardzo szybko, jest prosty, smaczny, można go odgrzewać.. czego chcieć więcej? W sezonie, kiedy są świeże pomidory – koniecznie ich użyjcie, a sos odwdzięczy się cudownym smakiem. Polecam!
Dżem malinowy
A jawor był szumiący, ponury i siny,
miał dużo, dużo liści, jak drzewo na sztychu.
– Koszyk miły pleciony był z cienkiej wikliny,
maliny w nim różowe śmiały się po cichu…
Maria Pawlikowska-Jasnorzewska, Laura i Filon
Dżem z różowych mirabelek
Mirabelki to najbardziej zapomniane owoce… często widzę jak leżą pod drzewami i nikt ich nie chce. A szkoda, bo te malutkie, pachnące i soczyste cudeńka mają w składzie witaminę C, E, prowitaminę A, B6, wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor. Zawierają kwasy organiczne – jabłkowy i cytrynowy, a także pektyny oraz garbniki. Korzystnie wpływają na jelita, poprawiają krążenie krwi, przeciwdziałają miażdżycy, zwalczają tzw. zły cholesterol, nadmiar tłuszczu i wolne rodniki, które przyczyniają się do chorób nowotworowych. Także… czapki z głów i napełniajcie koszyki! Produkujcie dżemy, powidła, wina i nalewki! Dziś polecam przepis na mój ulubiony dżem z różowych mirabelek. Wybornie smakuje zarówno z pieczywem jak i racuszkami, naleśnikami, goframi i wyjadany łyżeczką ze słoika 🙂
Fasolka po Bretońsku
Fasolka po bretońsku nie ma zbyt wiele wspólnego z Bretanią, za to jest prostym, szybkim a nade wszystko jednogarnkowym daniem. Jest smaczna i sycąca. Możecie ją zrobić ze suchej fasoli, jednak wtedy musicie pamiętać aby ją dzień wcześniej namoczyć ale równie smaczna jest z fasoli z puszki. Polecam!