OBIADY, PRZEPISY

Sos boloński do spaghetti

Kiedy wracam z zakupów, a w koszyku jest mięso mielone, zawsze słyszę pytanie: „Będzie spaghetti”?? …I przeważnie jest 🙂 Sos robi się bardzo szybko, jest prosty, smaczny, można go odgrzewać.. czego chcieć więcej? W sezonie, kiedy są świeże pomidory – koniecznie ich użyjcie, a sos odwdzięczy się  cudownym smakiem. Polecam!

SKŁADNIKI:
  • 500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 100-150g surowego, wędzonego boczku
  • 1 puszka krojonych pomidorków (w sezonie letnim polecam użyć świeżych)
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 szklanki bulionu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano świeże lub suszone
  • olej do smażenia
WYKONANIE:

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojony boczek, zrumienić go i wymieszać z cebulką. Następnie partiami dodawać mielone mięso i podsmażać aż zmieni kolor na lekko brązowy. Wlać bulion, pomidory z puszki, koncentrat. Całość doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na małym ogniu około 40 minut od czasu do czasu mieszając. 5 minut przed końcem gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oregano.

Podawać z makaronem ugotowanym al dente, koniecznie posypane tartym parmezanem i odrobiną oregano.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz