Wychodzące kulki mocy warto ukulać i mieć w lodówce, kiedy mamy ochotę na „coś” a unikamy słodyczy. Są delikatnie słodkie, a po schłodzeniu mają idealną konsystencję. I jeszcze coś… szybko wychodzą z lodówki 🙂
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 i 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
- szczypta soli
- POSYPKA: wiórki kokosowe, mielony mak, nasiona chia
WYKONANIE:
Daktyle zalać gorącą wodą na godzinę. Gdy zmiękną odlać wodę (wody nie wylewać, może się przydać gdy masa będzie zbyt gęsta). Orzechy i płatki zmielić w młynku. Olej rozpuść w garnku. Daktyle umieść w misce i blendować na gładką masę, następnie dodać roztopiony olej koko, zmielone orzechy, płatki, kakao i odrobinę soli. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Jeśli jest zbyt rzadka, dodać zmielonych orzechów, jeśli zbyt gęsta – wody od moczenia daktyli. Formować kulki i obtaczać w posypkach. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!