DANIA NA CIEPŁO, PRZEPISY, ZUPY

Fasolka po Bretońsku

Fasolka po bretonsku

Fasolka po bretońsku nie ma zbyt wiele wspólnego z Bretanią, za to jest prostym, szybkim a nade wszystko jednogarnkowym daniem. Jest smaczna i sycąca. Możecie ją zrobić ze suchej fasoli, jednak wtedy musicie pamiętać aby ją dzień wcześniej namoczyć ale równie smaczna jest z  fasoli z puszki. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 400g suchej fasoli (dzień wcześniej zalać fasolę zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia)*
  • 200g surowego, wędzonego boczku
  • 200g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3-4 ziela angielskie
  • 2-3 liście laurowe
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • chili

WYKONANIE:

Namoczoną przez noc fasolę, wypłukać, zalać świeżą wodą, dodać sól, ziele angielskie, listek laurowy i gotować 1,5-2 godziny – do miękkości.

Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i kolejno podsmażać na patelni i dodawać do ugotowanej fasolki. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, pieprz, chili i całość gotować  około 15 minut.

Podawać ze świeżym, chrupiącym pieczywem 🙂

Smacznego!

*Zamiast suchej fasoli można użyć fasoli z puszki.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz