PRZEPISY, ZUPY

Zupa krem z białych szparagów

zupa krem ze szparagow

Sezon na szparagi jest naprawdę krótki, więc spieszcie się z gotowaniem tej pysznej, kremowej zupci 🙂 Najważniejsze, aby odłamać łykowate końcówki szparagów, by potem przyjemnie się jadło. Czasami do zupy szparagowej dodajecie czosnek – ja choć czosnek bardzo lubię – uważam, że ma zbyt agresywny smak do tej delikatnej, kremowej potrawy. Za to masełko, na którym podsmażamy cebulę jest ważne i nie zamieniajcie go na nic innego. Proste, szybkie i smaczne.

SKŁADNIKI:
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 litra bulionu jarzynowego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Szparagi umyć, odłamać twarde i grube końcówki (ok. 2,5 cm), łodyżki obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki. Twarde końcówki  są łykowate i nie nadają się na zmiksowanie w zupie. W garnku roztopić masło i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi  i smażyć co chwilę mieszając przez  2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i gotować przez ok. 5-7 minut. Zupę zmiksować ze śmietaną kremówką na idealnie gładki krem. Podawać z grzankami.

Smacznego!

Dodaj komentarz