Herbata korzenna
Po całym dniu intensywnych przygotowań do świąt, zaparzcie sobie kubek gorącej, korzennej herbaty i zapatrzcie się na światełka na choince 🙂 Miłego wieczoru…
Czytaj Więcej…Makowiec na kruchym cieście
Sałatka z indykiem, porem i kukurydzą
Piernik
Galaciki drobiowe
Lukier królewski
Dziś chcę się w Wami podzielić przepisem na lukier królewski. Tym władnie lukrem co roku zdobię pierniczki. Jest doskonały. Polecam!
Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa gości co roku na naszym wigilijnym stole. Układamy ją warstwowo, więc bardzo dobrze prezentuje się w szklanych przezroczystych miskach lub jak u mnie słoiczkach.
Ciasteczka anyżowe
Ciastka anyżowe wyglądają jak małe, rumiane bułeczki 🙂 Bardzo dobrze smakują obtoczone w cukrze wymieszanym z anyżem. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 250g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki drobno zmielonych nasion anyżu (w młynku lub moździerzu)
- 130g masła w temperaturze pokojowej
- 130g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
ORAZ:
- 4 łyżki cukru, wymieszane z 1 łyżeczką mielonego anyżu
WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrem do jasności i puszystości, dodać zmielony anyż, cukier waniliowy i sól. Dodawać po jednym żółtku do połączenia składników. Dodać mąkę i ucierać do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić około 60 minut.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i nacinać nożem kształt gwiazdki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
Piec w temperaturze 200 stopni ok 10-13 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące obtaczać w cukrze wymieszanym z anyżem.
Smacznego
Herbata z grejpfrutem i rozmarynem
Dziś przepis na zimową, rozgrzewającą herbatę. Z grejpfrutem, rozmarynem, czerwonym pieprzem i syropem malinowym. Jak znalazł na zimowe wieczory 🙂 Polecam!
SKŁADNIKI:
- Czarna herbata
- czerwony grejpfrut
- świeży rozmaryn
- odrobina czerwonego pieprzu
- syrop malinowy
- świeże maliny (lub mrożone)
Smacznego!