CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Makowiec na kruchym cieście

makowiec-na-kruchym-spodzie

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:

  • 1 puszka masy makowej 850 g
  • 0,5 szklanki orzechów
  • 0,5 szklanki migdałów
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 3 białka
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy

WYKONANIE – CIASTO KRUCHE

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto i włożyć do lodówki na 60 minut.

WYKONANIE – MASA MAKOWA

Orzechy i migdały posiekać na mniejsze kawałki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową wymieszać z orzechami, migdałami, rodzynkami, skórką otartą z pomarańczy i delikatnie wmieszać ubite białka.

Kruche ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty. Na ciasto wyłożyć masę makową. Na wierzchu ułożyć gwiazdki wycięte z pozostałej części ciasta.

Piec około 35-40 minut na 180 stopni.

Wystudzone ciasto można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz