CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Ciasteczka anyżowe

Ciastka anyżowe wyglądają jak małe, rumiane bułeczki 🙂 Bardzo dobrze smakują obtoczone w cukrze wymieszanym z anyżem. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 250g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki drobno zmielonych nasion anyżu (w młynku lub moździerzu)
  • 130g masła w temperaturze pokojowej
  • 130g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

ORAZ:

  • 4 łyżki cukru, wymieszane z 1 łyżeczką mielonego anyżu

WYKONANIE:

Masło utrzeć z cukrem do jasności i puszystości, dodać zmielony anyż, cukier waniliowy i sól. Dodawać po jednym żółtku do połączenia składników. Dodać mąkę i ucierać do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić około 60 minut.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i nacinać nożem kształt gwiazdki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.

Piec w temperaturze 200 stopni ok 10-13 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące obtaczać w cukrze wymieszanym z anyżem.

Smacznego

Dodaj komentarz