CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Ciasteczka Linzer

ciasteczka linzer

Ciasteczka Linzer pochodzą z austriackiego miasta Linz. W okresie bożonarodzeniowym możecie je spotkać na świątecznych jarmarkach. Za sprawą pachnących składników, takich jak wanilia, cynamon, skórka otarta z cytryny – ciasteczka doskonale wpisują się w klimat Świąt Bożego Narodzenia. Są kruchutkie i pachnące…skuście się bo naprawdę warto!

Czytaj Więcej…
DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, ŚNIADANIA, SPIŻARNIA

Labneh – czyli ser z jogurtu

Labneh to ser, który powstaje z jogurtu. Jest naprawdę bardzo prosty do zrobienia i naprawdę uniwersalny. Można robić go około 12 godzin, wtedy powstanie gęsty jogurt typu greckiego. Również można poczekać 24 godziny, wtedy otrzymamy serek do smarowania pieczywa (taki jak na dzisiejszym zdjęciu). Można też odcedzać jogurt 3 dni – wtedy serek będzie można pokroić w plastry lub ulepić z niego kulki podobne do mozzarelli! Kupcie jogurt z dobrym składem, gazę i do dzieła!

Czytaj Więcej…
PRZEPISY, SAŁATKI

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana może być samodzielnym daniem lub doskonałym dodatkiem do grilla. Czasami przygotowuję ją z oliwą, wtedy warzywa kroję w talarki, a czasami z majonezem i warzywa kroję w grubą kostkę. Serdecznie polecam!

Czytaj Więcej…
PRZEPISY, SMOOTHIE I KOKTAJLE, SPIŻARNIA

Kompot z żurawiny

Dziś podaję przepis na kompot ze świeżej żurawiny. W tym roku zagości na naszym świątecznym stole obok kompotu ze suszonych owoców. Jest wiele powodów, dla których warto wypić szklaneczkę (albo nawet dwie 🙂 Jakie? Sporo witamin i minerałów, korzystny wpływ na naszą odporność i układ moczowy… no i ten kolor…

Czytaj Więcej…