DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, ŚNIADANIA, SPIŻARNIA

Hummus

hummus

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy – to bardzo uniwersalne danie. Możecie go zabrać w pudełku do pracy i smarować nim chrupiące pieczywo na śniadanie lub podać tak jak ja z kilkoma smacznymi dodatkami podczas spotkania z przyjaciółmi. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • około 50 ml oliwy
  • duża szczypta kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

WYKONANIE:

W misie malaksera umieścić: ciecierzycę, obrane ząbki czosnku, pastę tahini, sok z cytryny i oliwę. Zmiksować na jednolitą, gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i kuminem. Przełożyć do miseczki, polać oliwą z oliwek, posypać słodką papryką i natką pietruszki. Podawać z chrupiącym, świeżym pieczywem.

Smacznego!