CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Ciasteczka Linzer

ciasteczka linzer

Ciasteczka Linzer pochodzą z austriackiego miasta Linz. W okresie bożonarodzeniowym możecie je spotkać na świątecznych jarmarkach. Za sprawą pachnących składników, takich jak wanilia, cynamon, skórka otarta z cytryny – ciasteczka doskonale wpisują się w klimat Świąt Bożego Narodzenia. Są kruchutkie i pachnące…skuście się bo naprawdę warto!

SKŁADNIKI:

  • 200g mąki
  • 150g masła
  • 75g cukru trzcinowego
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli

Dodatkowo: słoiczek dżemu z żurawiny lub malin (TU przepis)

WYKONANIE:

Wszystkie składniki zagnieść do połączenia, zawinąć w folię i schłodzić 60 minut w lodówce.

Ciasto podsypywać mąką i wałkować na cienki placek (ok 3 mm). Wykrawać dowolne kształty, w co drugim wyciąć okienko.

Piec około 8-10 minut na 180 stopni (bez termoobiegu). Ostudzić na kratce, następnie ciastka bez okienka smarować dżemem, na nie nakładać ciastka z okienkiem. Lekko oprószyć cukrem pudrem.

Ciasteczka z dżemem przechowywać 2-3 dni.

Smacznego!