Ciasteczka Linzer pochodzą z austriackiego miasta Linz. W okresie bożonarodzeniowym możecie je spotkać na świątecznych jarmarkach. Za sprawą pachnących składników, takich jak wanilia, cynamon, skórka otarta z cytryny – ciasteczka doskonale wpisują się w klimat Świąt Bożego Narodzenia. Są kruchutkie i pachnące…skuście się bo naprawdę warto!
SKŁADNIKI:
- 200g mąki
- 150g masła
- 75g cukru trzcinowego
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo: słoiczek dżemu z żurawiny lub malin (TU przepis)
WYKONANIE:
Wszystkie składniki zagnieść do połączenia, zawinąć w folię i schłodzić 60 minut w lodówce.
Ciasto podsypywać mąką i wałkować na cienki placek (ok 3 mm). Wykrawać dowolne kształty, w co drugim wyciąć okienko.
Piec około 8-10 minut na 180 stopni (bez termoobiegu). Ostudzić na kratce, następnie ciastka bez okienka smarować dżemem, na nie nakładać ciastka z okienkiem. Lekko oprószyć cukrem pudrem.
Ciasteczka z dżemem przechowywać 2-3 dni.
Smacznego!