DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, ŚNIADANIA, SPIŻARNIA

Labneh – czyli ser z jogurtu

labneh

Labneh to ser, który powstaje z jogurtu. Jest naprawdę bardzo prosty do zrobienia i naprawdę uniwersalny. Można robić go około 12 godzin, wtedy powstanie gęsty jogurt typu greckiego. Również można poczekać 24 godziny, wtedy otrzymamy serek do smarowania pieczywa (taki jak na dzisiejszym zdjęciu). Można też odcedzać jogurt 3 dni – wtedy serek będzie można pokroić w plastry lub ulepić z niego kulki podobne do mozzarelli! Kupcie jogurt z dobrym składem, gazę i do dzieła!

SKŁADNIKI:

  • 800g jogurtu o dobrym składzie (czyli mleko i kultury bakterii)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • miód, owoce, pieczywo
  • oraz: miska, sitko, gaza i miejsce w lodówce

WYKONANIE:

Sitko wyłożone gazą ułożyć w misce. Na gazę wylać jogurt, przykryć talerzykiem i włożyć do lodówki. W zależności od tego jaki serek chcemy uzyskać, czekamy:

  • 12h – jogurt o konsystencji jogurtu greckiego
  • 24h – delikatny, kremowy serek do smarowania pieczywa (taki jak na dzisiejszym zdjęciu)
  • około 3 dni – wtedy powstanie nam serek, który można kroić w plastry lub nawet będzie można zrobić z niego kulki. Przepis wkrótce na blogu!

Po 24 godzinach przełożyć serek do miski, dodać ziarenka wanilii i dokładnie wymieszać. Smarować świeże, chrupiące pieczywo, na wierzchu układać ulubione owoce, polać odrobiną miodu i jeść!

Smacznego!