PRZEPISY, SMOOTHIE I KOKTAJLE, SPIŻARNIA

Kompot z żurawiny

kompot z żurawiny

Dziś podaję przepis na kompot ze świeżej żurawiny. W tym roku zagości na naszym świątecznym stole obok kompotu ze suszonych owoców. Jest wiele powodów, dla których warto wypić szklaneczkę (albo nawet dwie 🙂 Jakie? Sporo witamin i minerałów, korzystny wpływ na naszą odporność i układ moczowy… no i ten kolor…

Dzisiejszy wpis dedykuję Jadzi i Włodkowi – wiele lat temu obdarowali mnie żurawiną przywiezioną z bardzo daleka, bo aż z Łotwy 🙂

SKŁADNIKI:

  • 500 g żurawiny (może być mrożona)
  • 1,5 litra wody
  • 150 g cukru lub ksylitolu

WYKONANIE:

Żurawinę dokładnie opłukać na sitku, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać cukier. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 minut. W razie potrzeby dodać więcej cukru.

Po tym czasie kompot przecedzić przez sitko i wystudzić (choć bardzo dobrze smakuje też w wersji na ciepło). Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!