Chia to cudowne nasiona, które były cenione już w starożytności, a w języku Majów oznaczały „siłę”. A co kryje się w tych malutkich nasionach? 40% masy chia to błonnik, a 14% to wysokiej jakości białko. Dodatkowo są pełne przeciwutleniaczy, magnezu, manganu, fosforu i wapnia, a także kwasów omega-3. Te małe nasionka zaliczane są do tzw. superfood czyli najzdrowszej żywności na świecie. Świetnie wpływają na poprawę funkcjonowania ciała oraz mózgu, a także są sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Polecam!
Chłodnik ogórkowy z awokado
Na gorące, letnie dni chłodnik jak znalazł. Dzisiaj podaję przepis na ogórkowy z awokado. Polecam zrobić go dzień wcześniej, aby składniki się przegryzły i by był dobrze schłodzony. Wtedy jest najsmaczniejszy. Nie dodawajcie zbyt dużo czosnku, bo jeśli wasz chłodnik spędzi noc w lodówce – czosnek nabierze mocy – i zdominuje smak. A ma być świeży i ogórkowy.
Tort malinowo-kokosowy
Tort malinowo-kokosowy możecie zrobić o każdej porze roku. Zimą z mrożonych malin, latem ze świeżych. Jest bardzo smaczny, szczególnie warstwa malinowa 🙂 Polecam na urodziny, walentynki a nawet święta.
Eton Mess II
Taki mój hit na lato 🙂 Bałagan, na który wszystkim cieknie ślinka. Zróbcie koniecznie!
Kurczak curry
Tarta z kremem budyniowym i owocami
Klasyka. Pyszne kruche ciasto, domowy waniliowy krem budyniowy i świeże owoce sezonowe. Polecam na niedzielny podwieczorek!
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem
Zupa Pho
Dziś przepis na słynną wietnamską zupę Pho. Polecam!
Kalendarz przetworów
Muffinki z białą czekoladą i malinami (Wieliczka)
Co moje muffinki z białą czekoladą i malinami mają wspólnego z Wieliczką? Ano to, że kiedyś pomyliłam pojemniki i zamiast posypać je grubym cukrem – posypałam je grubą solą 🙂