BOŻE NARODZENIE, CIASTA I DESERY, OKAZJE, PRZYJĘCIA I IMPREZY, TORTY, WALENTYNKI

Tort malinowo-kokosowy

Tort_malionowo_kokosowy-01

Tort malinowo-kokosowy możecie zrobić o każdej porze roku. Zimą z mrożonych malin, latem ze świeżych. Jest bardzo smaczny, szczególnie warstwa malinowa 🙂 Polecam na urodziny, walentynki a nawet święta.

SKŁADNIKI NA MALINOWĄ GALARETKĘ:

  • 500g malin (mogą być mrożone)
  • 2 malinowe galaretki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Małą tortownicę (18-20cm) wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Maliny zmiksować (jeśli używasz mrożonych, najpierw je rozmroź), galaretki rozpuścić w 150ml wrzątku. Wymieszać maliny, galaretki, cukier puder i sok z cytryny. Masę przelać do tortownicy i wstawić do lodówki, aby  stężała.

Jeśli nie masz małej tortownicy, możesz przygotować masę w dużej (ok.23cm), a kiedy stężeje wyciąć mniejsze kółko. Pozostałe brzegi zjeść, lub dodać do innego deseru.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 100g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 3 całe jaja
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Białka ubić na sztywna pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i dokładnie zmiksować masę. Dodać olej i delikatnie wmieszać go w masę łyżką, następnie dodać przesianą mąkę, kakao i proszek. Mieszać bardzo delikatnie, tylko do połączenia składników. Piec 15-17 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWO-KOKOSOWĄ:

  • 500g śmietany 30%
  • 500g serka mascarpone
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3,5 łyżki żelatyny w proszku
  • 1/2 szklanki wiórków koko
  • 1/2 szklanki wrzątku

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i pozostawić do schłodzenia. Śmietanę ubić z połową cukru pudru i połączyć z wystudzoną żelatyną. Mascarpone wymieszać z drugą połową cukru pudru i wiórkami koko. Bitą śmietanę dodawać małymi porcjami do masy serowej. Gotową masę wstawić do lodówki, by delikatnie zaczęła tężeć.

WYKONANIE:

Kakaowy biszkopt odwrócić spodem do góry i skropić kilkoma łyżkami (3-4) wody z cytryną. Na biszkopt wyłożyć połowę masy serowej, na środku umieścić malinową stężałą galaretkę i wyłożyć pozostałą część masy serowej. Wierzch obsypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto schłodzić całą noc w lodówce.

Przed podaniem można udekorować świeżymi malinami i listkami mięty.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz