OBIADY, PRZEPISY

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

golabki-dla-zony

SKŁADNIKI:
  • 700-800 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka lub karczek)
  • 200 g ryżu
  • 2 cebule
  • 1 biała kapusta
  • 1,5 litra bulionu
  • sól i pieprz, majeranek
  • 2 łyżki oleju
WYKONANIE:

Wyciąć głąb ze środka kapusty, włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem i gotować przez około 10-12 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5-6 minut. Wyjąć kapustę z garnka i przestudzić. Następnie zdejmować liście i  z każdego odcinać zgrubienia.

Mięso wyłożyć do miski. Ryż ugotować, ostudzić i dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Wszystko dokładnie wymieszać i  uformować niewielkie kotlety.

Porcje mięsa z ryżem zawijać w liście kapusty i każdego obsmażać na patelni na odrobinie oleju. Naczynie żaroodporne wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty i układać na nich podsmażone gołąbki. Następnie gołąbki zalać bulionem, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około godzinę.

Podawać z pieczywem.

Smacznego!

Dodaj komentarz