CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Muffinki z białą czekoladą i malinami (Wieliczka)

Co moje muffinki z białą czekoladą i malinami mają wspólnego z Wieliczką? Ano to, że kiedyś pomyliłam pojemniki i zamiast posypać je grubym cukrem – posypałam je grubą solą 🙂

SŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 120 g cukru
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150-200 g malin (mogą być mrożone)
  • 2-3 łyżki grubego cukru

WYKONANIE:

Jajka ubić z cukrem, dodać olej, serek i miksować około 2-3 minut. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sodę. Połączyć suche i mokre składniki a następnie dodać posiekaną czekoladę, maliny i masę bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami i wypełnić w 2/3 ciastem. Na wierzchu posypać grubym cukrem.

Piec w temperaturze 190 stopni 20-25 minut (do suchego patyczka)

Smacznego!

Dodaj komentarz