CIASTA I DESERY, PRZEPISY, ŚNIADANIA

Pudding chia z mango

Puding chia z mango

Chia to cudowne nasiona,  które  były  cenione już  w  starożytności, a w języku Majów oznaczały „siłę”. A co kryje się w tych malutkich nasionach? 40% masy chia to błonnik, a 14% to wysokiej jakości białko. Dodatkowo są pełne przeciwutleniaczy, magnezu, manganu, fosforu i wapnia, a także kwasów omega-3. Te małe nasionka zaliczane są do tzw. superfood czyli najzdrowszej żywności na świecie. Świetnie wpływają na poprawę funkcjonowania ciała oraz mózgu, a także są sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 200 ml mleka (może być roślinne)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 mango

DO PODANIA:

  • kilka świeżych truskawek
  • listki świeżej mięty

WYKONANIE:

Nasiona chia zalać mlekiem, dodać łyżeczkę miodku i odstawić na 2-3 godziny do napęcznienia.

Mango obrać, zmiksować na gładki mus.

Namoczone chia wymieszać z jogurtem naturalnym, przełożyć do szklanek. Na wierzch wyłożyć mus z mango, udekorować świeżymi truskawkami i listkami mięty.

Smacznego!

One Comments

  • monia

    26 sierpnia 2021

    Fajnie , tylko dlaczego u mnie po 2-3 godzinach dalej nasionka nie pęcznieją ( powinny chyba puścić taką żelatynę ) wyglądają jak zaraz po zalaniu mlekiem. Co robię nie tak ?

Dodaj komentarz