Chia to cudowne nasiona, które były cenione już w starożytności, a w języku Majów oznaczały „siłę”. A co kryje się w tych malutkich nasionach? 40% masy chia to błonnik, a 14% to wysokiej jakości białko. Dodatkowo są pełne przeciwutleniaczy, magnezu, manganu, fosforu i wapnia, a także kwasów omega-3. Te małe nasionka zaliczane są do tzw. superfood czyli najzdrowszej żywności na świecie. Świetnie wpływają na poprawę funkcjonowania ciała oraz mózgu, a także są sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 200 ml mleka (może być roślinne)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 mango
DO PODANIA:
- kilka świeżych truskawek
- listki świeżej mięty
WYKONANIE:
Nasiona chia zalać mlekiem, dodać łyżeczkę miodku i odstawić na 2-3 godziny do napęcznienia.
Mango obrać, zmiksować na gładki mus.
Namoczone chia wymieszać z jogurtem naturalnym, przełożyć do szklanek. Na wierzch wyłożyć mus z mango, udekorować świeżymi truskawkami i listkami mięty.
Smacznego!
monia
26 sierpnia 2021Fajnie , tylko dlaczego u mnie po 2-3 godzinach dalej nasionka nie pęcznieją ( powinny chyba puścić taką żelatynę ) wyglądają jak zaraz po zalaniu mlekiem. Co robię nie tak ?