PRZEPISY, ZUPY

Chłodnik ogórkowy z awokado

Na gorące, letnie dni chłodnik jak znalazł. Dzisiaj podaję przepis na ogórkowy z awokado. Polecam zrobić go dzień wcześniej, aby składniki się przegryzły i by był dobrze schłodzony. Wtedy jest najsmaczniejszy. Nie dodawajcie zbyt dużo czosnku, bo jeśli wasz chłodnik spędzi noc w lodówce – czosnek nabierze mocy – i zdominuje smak. A ma być świeży i ogórkowy.

SKŁADNIKI:

  • 500g jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 6-8 ogórków gruntowych
  • 1 awokado
  • 0,5 ząbka czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól, pieprz
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Ogórki umyć, obrać i  zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgnieść w prasce. Jogurt/kefir zblendować z awokado i dodać ogórki, czosnek, posiekany koperek i szczypiorek, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz