Falafel to popularna w krajach arabskich potrawa wegańska. Przygotowujemy ją z surowej ciecierzycy doprawionej mnóstwem aromatycznych ziół i przypraw. Doskonała, jeśli macie ochotę na wegański kebab 🙂
SKŁADNIKI:
- 400 g suchej ciecierzycy
- po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, imbiru i gałki muszkatołowej
- po 1/2 łyżeczki cynamonu, soli i pieprzu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- po 2 łyżeczki posiekanej kolendry i natki pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 500 ml oleju do smażenia
WYKONANIE:
Suchą ciecierzycę zalewamy wodą, tak aby było jej dwa razy więcej niż ciecierzycy. Zostawiamy na noc do namoczenia.
Odcedzoną ciecierzycę, cebulę, czosnek oraz przyprawy i zioła wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką, lepiącą masę. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Olej rozgrzewamy do około 160 stopni. Kotleciki smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Podajemy np. w chlebkach pita z sosem tahini i ulubionymi warzywami.
Smacznego!