DANIA NA CIEPŁO, DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY

Falafel

falafel

Falafel to popularna w krajach arabskich potrawa wegańska. Przygotowujemy ją z surowej ciecierzycy doprawionej mnóstwem aromatycznych ziół i przypraw. Doskonała, jeśli macie ochotę na wegański kebab 🙂

SKŁADNIKI:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, imbiru i gałki muszkatołowej
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu, soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • po 2 łyżeczki posiekanej kolendry i natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 500 ml oleju do smażenia

WYKONANIE:

Suchą ciecierzycę zalewamy wodą, tak aby było jej dwa razy więcej niż ciecierzycy. Zostawiamy na noc do namoczenia.

Odcedzoną ciecierzycę, cebulę, czosnek oraz przyprawy i zioła wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką, lepiącą masę. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Olej rozgrzewamy do około 160 stopni. Kotleciki smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Podajemy np. w chlebkach pita z sosem tahini i ulubionymi warzywami.

Smacznego!