Tabbouleh z brokułem, bobem i ogórkiem podana z kremowym hummusowym dressingiem stała się jedną z moich ulubionych sałatek w tym sezonie. Jest doskonała jako lekki obiad, lunch, drugie śniadanie lub nawet kolację. Robi się ją naprawdę szybko i jest przepełniona pysznymi, zielonymi warzywami. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 800g posiekanych różyczek brokułu (ma przypominać gruby ryż)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanych listków mięty
- 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 1-2 ogórki pokrojone w plastry wraz ze skórką
KREMOWY SOS HUMMUSOWY
- 60g hummusu (może być z tego przepisu lub kupiony w sklepie)
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- świeżo mielony, czarny pieprz
WYKONANIE:
Składniki kremowego sosu hummusowego wymieszaj do połączenia i odstaw.
Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 minuty. Następnie dodaj posiekany brokuł, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż kilka minut aż brokuł delikatnie zmięknie. Odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce wymieszaj wystudzone brokuły, natkę pietruszki, miętę, bób oraz połowę dressingu. Sałatkę podziel na porcje, ułóż na talerzach, dodaj plastry ogórka. Możesz udekorować dodatkowymi listkami natki pietruszki i mięty. Polej pozostałym dressingiem, posyp świeżo mielonym, czarnym pieprzem i… smacznego!!