Nadeszła jesień, na moim stole króluje dynia, batat i brukselka. Dziś dzielę się z Wami przepisem na jesienną sałatkę. Jest pachnąca, kolorowa i pożywna. Polecam!
SKŁADNIKI DO PIECZENIA:
- 1 mała dynia, pokrojona na kawałki
- 8-10 małych fioletowych cebulek
- oliwa z oliwek do skropienia
- sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ułożyć pokrojoną dynię i cebulki przekrojone na pół. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec 15-20 minut aż warzywa będą miękkie.
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej w słoiku lub butelce. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- garść posiekanej natki pietruszki i/lub kolendry
- garść mieszanki sałat
- 1 kalarepa, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie wstążki
- 0,5 jabłka, pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 łyżka prażonych pestek dyni
- 1/3 szklanki pestek granatu
W dużej misce ułożyć mieszankę sałat, ugotowaną kaszę, upieczoną dynię, cebulki, plastry kalarepy, marchwi i jabłka. Posypać natką pietruszki i/lub kolendry, pestkami granatu oraz prażonymi pestkami dyni. Polać sosem, doprawić solą i pieprzem i podawać.
Smacznego!