PRZEPISY, SAŁATKI

Sałatka z dynią i granatem

Nadeszła jesień, na moim stole króluje dynia, batat i brukselka. Dziś dzielę się z Wami przepisem na jesienną sałatkę. Jest pachnąca, kolorowa i pożywna. Polecam!

SKŁADNIKI DO PIECZENIA:

  • 1 mała dynia, pokrojona na kawałki
  • 8-10 małych fioletowych cebulek
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • sól, pieprz

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ułożyć pokrojoną dynię i cebulki przekrojone na pół. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec 15-20 minut aż warzywa będą miękkie.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej w słoiku lub butelce. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • garść posiekanej natki pietruszki i/lub kolendry
  • garść mieszanki sałat
  • 1 kalarepa, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie wstążki
  • 0,5 jabłka, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni
  • 1/3 szklanki pestek granatu

W dużej misce ułożyć mieszankę sałat, ugotowaną kaszę, upieczoną dynię, cebulki, plastry kalarepy, marchwi i jabłka. Posypać natką pietruszki i/lub kolendry, pestkami granatu oraz prażonymi pestkami dyni. Polać sosem, doprawić solą i pieprzem i podawać.

Smacznego!