POST DR EWY DĄBROWSKIEJ, POSTNE PRZEPISY

Post dr Ewy Dąbrowskiej – Zupa pomidorowa

SKŁADNIKI:

  • 1,5 litra wody
  • 300ml passaty pomidorowej
  • 5 pomidorów
  • 3 marchewki
  • 2 piertuszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora (10cm)
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • bazylia, oregano
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

Do garnka wlać wodę, wrzucić 2-3 ziela angielskie i 1 liść laurowy. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować około 15 minut.

W tym czasie sparzyć świeże pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać przygotowane pomidorki, passatę pomidorową, zioła i czosnek.

Całość gotować na małym ogniu 5-10 minut.

Przed podaniem posypać zielona pietruszką.

Smacznego!

Dodaj komentarz