SKŁADNIKI:
- 1,5 litra wody
- 300ml passaty pomidorowej
- 5 pomidorów
- 3 marchewki
- 2 piertuszki
- kawałek selera
- kawałek pora (10cm)
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- bazylia, oregano
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Do garnka wlać wodę, wrzucić 2-3 ziela angielskie i 1 liść laurowy. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować około 15 minut.
W tym czasie sparzyć świeże pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać przygotowane pomidorki, passatę pomidorową, zioła i czosnek.
Całość gotować na małym ogniu 5-10 minut.
Przed podaniem posypać zielona pietruszką.
Smacznego!