PRZEPISY, SPIŻARNIA

Konfitura żurawinowa z pomarańczą

Konfitura_zurawinowa_z_pomarańczą

Konfitura żurawinowa z pomarańczą ma przepiękny kolor… przepięknie pachnie skórką pomarańczową, a tym samym przywodzi na myśl Boże Narodzenie. W naszym domu lubimy jej używać do przepysznych, kruchych ciasteczek Linzer, syrników, nocnych owsianek i tak poprostu na kanapki. Polecam serdecznie!

SKŁADNIKI:

  • 600g świeżej, przemrożonej żurawiny (możecie kupić mrożoną lub świeżą, jednak świeżą należy przemrozić przez noc aby straciła charakterystyczną cierpkość)
  • 250-300g cukru
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z i pomarańczy

WYKONANIE:

Wszystkie składniki umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając. Gotować około 30-40 min, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcać.

Smacznego!