GRILL, OBIADY, OKAZJE, PRZEPISY

Grillowane piersi kurczaka

Grillowane piersi kurczaka1

Na pożegnanie sezonu grillowego polecam grillowane piersi kurczaka podane z grillowaną cukinią oprószoną fetą oraz mnóstwo świeżych warzyw. I sosik czosnkowy 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczka ostrej musztardy
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu

WYKONANIE:

Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami. Filety zalać marynatą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny (w międzyczasie obracać mięso, aby się równomiernie zamarynowało).

Mięso grillować 15-20 minut, aż się zarumieni, co jakiś czas obracać.

Polecam podawać z grillowaną cukinią z fetą.

SKŁADNIKI NA GRILOWANĄ CUKINIĘ Z FETĄ:

  • 1-2 małe cukinie
  • 100 g fety
  • oliwa
  • pieprz

WYKONANIE:

Cukinie umyć i pokroić w grube plastry (ok 1 cm) Posmarować z obu stron oliwą i grillować (nie solimy cukinii, ponieważ feta jest słona).

Fetę pokruszyć na drobne kawałki. Grillowaną cukinię ułożyć na talerzu, posypać pokruszoną fetą, polać oliwą i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz