Uwielbiam domową granolę….jest lekko słodka i chrupiąca. Pysznie smakuje z jogurtem, owocami sezonowymi… polana miodem. Śniadanie idealne.
Można ją też potajemnie wyjadać ze słoika… 🙂
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2/3 szklanki orzechów (włoskich, nerkowca, migdałów)
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki ziaren sezamu
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 3 łyżki płynnego miodku
- 1/3 szklanki oleju (np. kokosowego)
- 1/2 szklanki suszonych owoców (rodzynki, żurawina, morwa, goji)
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać płatki owsiane, grubo posiekane orzechy, pestki, sezam, wiórki, cynamon i sól i wszystko dokładnie wymieszać.
Olej połączyć z miodem, wlać do miski z płatkami i dokładnie wymieszać.
Całość wyłożyć na blachę i piec około 20-25 minut. W tym czasie przemieszać całość 2-3 razy co kilka minut. Płatki mają mieć lekko miodowy kolor.
Po wyjęciu z piekarnika na gorące płatki posypać suszone owoce i całość pozostawić do ostudzenia.
Przechowywać w szczelnym słoiku.
Smacznego!