PRZEPISY, ŚNIADANIA, SPIŻARNIA

Granola

Uwielbiam domową granolę….jest lekko słodka i chrupiąca.  Pysznie smakuje z jogurtem, owocami sezonowymi… polana miodem. Śniadanie idealne.

Można ją też potajemnie wyjadać ze słoika… 🙂

SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki orzechów (włoskich, nerkowca, migdałów)
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki ziaren sezamu
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki płynnego miodku
  • 1/3 szklanki oleju (np. kokosowego)
  • 1/2 szklanki suszonych owoców (rodzynki, żurawina, morwa, goji)
WYKONANIE:

Piekarnik nagrzać do 150 stopni.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski wsypać płatki owsiane, grubo posiekane orzechy, pestki, sezam, wiórki, cynamon i sól i wszystko dokładnie wymieszać.

Olej połączyć z miodem, wlać do miski z płatkami i dokładnie wymieszać.

Całość wyłożyć na blachę i piec około 20-25 minut. W tym czasie przemieszać całość 2-3 razy co kilka minut. Płatki mają mieć lekko miodowy kolor.

Po wyjęciu z piekarnika na gorące płatki posypać suszone owoce i całość pozostawić do ostudzenia.

Przechowywać w szczelnym słoiku.

Smacznego!

Dodaj komentarz