Na pożegnanie sezonu grillowego polecam grillowane piersi kurczaka podane z grillowaną cukinią oprószoną fetą oraz mnóstwo świeżych warzyw. I sosik czosnkowy 🙂
SKŁADNIKI:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczka ostrej musztardy
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
WYKONANIE:
Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami. Filety zalać marynatą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny (w międzyczasie obracać mięso, aby się równomiernie zamarynowało).
Mięso grillować 15-20 minut, aż się zarumieni, co jakiś czas obracać.
Polecam podawać z grillowaną cukinią z fetą.
SKŁADNIKI NA GRILOWANĄ CUKINIĘ Z FETĄ:
- 1-2 małe cukinie
- 100 g fety
- oliwa
- pieprz
WYKONANIE:
Cukinie umyć i pokroić w grube plastry (ok 1 cm) Posmarować z obu stron oliwą i grillować (nie solimy cukinii, ponieważ feta jest słona).
Fetę pokruszyć na drobne kawałki. Grillowaną cukinię ułożyć na talerzu, posypać pokruszoną fetą, polać oliwą i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!