Zielona zupa z jarmużu, groszku i szpinaku poleca się na zimowe chłody. Cieplutka i pożywna.
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 1 główka czosnku przekrojona na pół,
- 2 gałązki rozmarynu (może być suszony),
- 100 g jarmużu, z usuniętymi łodygami i porwanymi liśćmi,
- 2 szklanki liści szpinaku,
- 400g mrożonego groszku,
- sól, pieprz,
- do podania: 4 łyżki gęstego mleczka kokosowego, listki świeżej mięty
Wykonanie:
Do garnka wlać bulion, dodać czosnek, rozmaryn i zagotować. Gotować około 3 minuty, następnie wyjąć rozmaryn i czosnek (nie będą już potrzebne), dodać jarmuż, szpinak i groszek. Zblendować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z łyżką mleczka kokosowego i listkami świeżej mięty.
Smacznego!