PRZEPISY, ZUPY

Zupa z jarmużu, groszku i szpinaku

Zielona zupa z jarmużu, groszku i szpinaku poleca się na zimowe chłody. Cieplutka i pożywna.

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 1 główka czosnku przekrojona na pół,
  • 2 gałązki rozmarynu (może być suszony),
  • 100 g jarmużu, z usuniętymi łodygami i porwanymi liśćmi,
  • 2 szklanki liści szpinaku,
  • 400g mrożonego groszku,
  • sól, pieprz,
  • do podania: 4 łyżki gęstego mleczka kokosowego, listki świeżej mięty

Wykonanie:

Do garnka wlać bulion, dodać czosnek, rozmaryn i zagotować. Gotować około 3 minuty, następnie wyjąć rozmaryn i czosnek (nie będą już potrzebne), dodać jarmuż, szpinak i groszek. Zblendować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z łyżką mleczka kokosowego i listkami świeżej mięty.

Smacznego!