PRZEPISY, ZUPY

Zupa krem z dyni i batata

Zupa-krem-z-dyni-i-batata

Na dziś polecam zupę krem z dyni i batata. Gęsta, rozgrzewająca i pożywna. Do tego ma cudny kolor 🙂

  • 500g dyni
  • 500g batata

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka startego imbiru

  • ½ łyżeczki kurkumy

  • sól, pieprz, chilli

  • łyżka masła lub oleju

  • bulion warzywny

  • pestki dyni – do podania

Batata i dynię obrać i pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

W garnku rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę i czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli, dodać batata, dynię oraz starty imbir. Poddusić na małym ogniu 5 minut.

Warzywa zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem, chilli i kurkumą. Gotować około 15 minut. Zupę zblendować na gładki krem.

Podawać z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Smacznego!

Dodaj komentarz