Dziś zapraszam Was na zieloną sałatkę z prażonym słonecznikiem i chia wspomagającą detox organizmu. Zielona, smaczna i naprawdę zdrowa. Prażony słonecznik nadaje jej cudny, orzechowy posmak a sok z cytryny sprawia, że warzywa mają wyraźniejszy smak. Polecam na śniadanie do pracy. Miło wyjąć takie pyszne, zdrowe pudełko. Oprócz wartości odżywczych… cieszy oko.
SKŁADNIKI:
- 2 sałaty rzymskie mini pokrojone w cienkie plastry
- garść roszponki
- garść rukoli
- 10 surowych brukselek drobno poszatkowanych
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 2 łyżki nasion chia (u mnie 1 łyżka białych, i 1 łyżka czarnych)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól
WYKONANIE:
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor, wystudzić.
Sałaty i poszatkowaną brukselkę ułożyć w misce, polać oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny, posypać prażonymi ziarnami słonecznika oraz nasionami chia. Można bardzo delikatnie posolić ale polecam najpierw spróbować bez soli. Wymieszać i podawać.
Smacznego!