CIASTA I DESERY, DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY

Zdrowe batoniki owsiane

Zdrowe-batoniki-owsiane

Kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego, bardzo polecam te pyszne, zdrowe owsiane batoniki!

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 150 g miodu (1/2 szklanki) lub syropu z agawy
  • 75 g masła orzechowego (ok. 1/3 szklanki)
  • 30 g masła lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 60 g suszonych żurawin
  • 70 g rodzynek
  • szczypta soli

WYKONANIE:

Rodzynki i żurawiny kroimy na mniejsze kawałki.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Płatki owsiane, orzechy i słonecznik równomiernie rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy 10 minut. Następnie dosypujemy wiórki kokosowe i prażymy przez 1-2 minuty (zostańcie przy piekarniku i obserwujcie, żeby wiórki się nie spaliły) Kiedy wiórki lekko zbrązowieją wyjmujemy blachę z piekarnika, a zawartość przesypujemy do dużej miski. Temperaturę obniżamy do 150 stopni.

W małym rondelku podgrzewamy miód, masło orzechowe i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy (nie należy doprowadzić do wrzenia!)

Do miski z płatkami dodajemy żurawinę, rodzynki, siemię lniane, a następnie wlewamy masę miodowo-orzechową i dokładnie mieszamy.

Batoniki możemy upiec w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bardzo ważne aby masa była bardzo dobrze ubita (aby batoniki się nie kruszyły). Pieczemy 20-30 minut, aż wierzch masy lekko zbrązowieje. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Batoniki możemy też piec we foremkach do batoników. Ważne, aby każda porcja była dobrze ubita, Pieczemy około 15 minut. Wyjmujemy z foremek, kiedy batoniki całkowicie ostygną.

Batoniki można przechowywać do 14 dni, można je również mrozić.

Smacznego!