Kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego, bardzo polecam te pyszne, zdrowe owsiane batoniki!
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 100 g posiekanych orzechów laskowych
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 150 g miodu (1/2 szklanki) lub syropu z agawy
- 75 g masła orzechowego (ok. 1/3 szklanki)
- 30 g masła lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 60 g suszonych żurawin
- 70 g rodzynek
- szczypta soli
WYKONANIE:
Rodzynki i żurawiny kroimy na mniejsze kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Płatki owsiane, orzechy i słonecznik równomiernie rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy 10 minut. Następnie dosypujemy wiórki kokosowe i prażymy przez 1-2 minuty (zostańcie przy piekarniku i obserwujcie, żeby wiórki się nie spaliły) Kiedy wiórki lekko zbrązowieją wyjmujemy blachę z piekarnika, a zawartość przesypujemy do dużej miski. Temperaturę obniżamy do 150 stopni.
W małym rondelku podgrzewamy miód, masło orzechowe i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy (nie należy doprowadzić do wrzenia!)
Do miski z płatkami dodajemy żurawinę, rodzynki, siemię lniane, a następnie wlewamy masę miodowo-orzechową i dokładnie mieszamy.
Batoniki możemy upiec w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bardzo ważne aby masa była bardzo dobrze ubita (aby batoniki się nie kruszyły). Pieczemy 20-30 minut, aż wierzch masy lekko zbrązowieje. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Batoniki możemy też piec we foremkach do batoników. Ważne, aby każda porcja była dobrze ubita, Pieczemy około 15 minut. Wyjmujemy z foremek, kiedy batoniki całkowicie ostygną.
Batoniki można przechowywać do 14 dni, można je również mrozić.
Smacznego!