Dziś coś dla Lodożerców. I to w wersji fit. Bez cukru, bez mleka…z zaledwie 4 składników. A takie dobre. Dzielę się z Wami przepisem na wegańskie lody truskawkowo-bananowe. Już niebawem zacznie się sezon na truskawki, więc przepis napewno Wam się przyda. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 400g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 banany
- 250ml gęstego mleczka kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego (możecie dodać więcej, jeśli wolicie słodsze lody)
- mini szczypta soli
WYKONANIE:
Warstwa 1: Truskawki obrać, umyć i zblendować na gładki mus z 1 łyżką syropu klonowego.
Warstwa 2: Banany zblendować z mleczkiem kokosowym, 2 łyżkami syropu klonowego i szczyptą soli.
Warstwa 3: Połączyć połowę warstwy 1 i połowę warstwy 2.
Nałożyć poszczególne warstwy w dowolnej kolejności do foremek do lodów i włożyć do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc.
A potem już tylko pojadać 🙂
Smacznego!