CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Tarta budyniowa z porzeczkami

SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • 150g mąki
  • 50g cukru
  • 100g zimnego masła
  • 2 żółtka

Mąkę wymieszać z cukrem i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść tylko do połączenia składników. Ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce.

Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Spód ponakłuwać widelcem. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać obciążenie (mogą to być kulki ceramiczne lub po prostu fasola).

Piec 15 minut na 180 stopni. Następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut (do lekkiego zarumienienia).

BUDYŃ:
  • 1 budyń waniliowy – ugotować wg przepisu na opakowaniu
OWOCE:
  • 500g czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do garnka wsypać porzeczki i podgrzewać na średnim ogniu kilka minut (ok. 5 minut). W tym czasie w odrobinie zimnej wody rozprowadzić mąkę i przelać do garnka z porzeczkami. Mieszać aż powstanie tzw. „kisiel” najdelikatniej jak się tylko da, aby zachować jak najwięcej  owoców w całości.

BEZA:
  • 3 białka
  • 150g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo po 1 łyżce dodawać cukier – cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.

WYKONANIE:

Na upieczony spód tarty wyłożyć budyń,  frużelinę porzeczkową i bezę.

Piec 25 minut na 175 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i termoobieg i podsuszać bezę jeszcze 15 minut.

Wystudzić przed podaniem.

Smacznego!

Dodaj komentarz