DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, SAŁATKI, ŚNIADANIA

Szaszłyki z pomidorków koktajlowych z koperkowym pesto i mozzarellą

Pierwszy jesienny weekend proponuję przywitać szaszłykami z pomidorków koktajlowych, bruschettą z mozzarellą z cudownym, koperkowym pesto. Naprawdę polecam 🙂

KOPERKOWE PESTO:

  • 1/4 szklanki gałązek koperku
  • 1/4 szklanki liści bazylii
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1/4 szklanki drobno startego parmezanu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki zblendować na gładki sos, doprawić do smaku solą i pieprzem.

SKŁADNIKI:

  • 6 kromek chleba
  • 500g pomidorków koktajlowych (polecam różne kolory)
  • 250g mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • kilka listków bazylii

Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Pomidorki nadziej na szpikulce, lekko posmaruj oliwą i smaż około 2-3 minuty często obracając. Kromki chleba posmaruj oliwą i smaż z każdej strony około 1 minutę (do lekkiego zarumienienia). Na ciepłe kromki chleba nakładaj plastry mozzarelli, grillowane pomidory i obficie polewaj koperkowym pesto…

Smacznego!