DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY

Sos serowy do nachosów

Karnawał trwa, więc dziś przychodzę do Was z przepisem na sos serowy do nachosów. Sos jest idealnie gładki, można go stosować na ciepło i zimno. I coś jeszcze… 4 składniki… kilka minut i słoiczek sosu gotowy!

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 150ml mleka
  • 200g startego sera cheddar
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma

Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i dodać mleko. Kiedy mleko będzie gorące, dodać starty ser i cały czas mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku. Sos jest słony od sera, więc najpierw sprawdźcie czy potrzeba soli. Doprawcie ostrą papryką i kurkumą dla uzyskania żółtego koloru.

Smacznego!