DETOX, POST DR EWY DĄBROWSKIEJ, POSTNE PRZEPISY, PRZEPISY, SPIŻARNIA

Sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków

Pan Sok z Kiszonych Buraków…

działa oczyszczająco, antynowotworowo, krwiotwórczo, odmładzająco, antybakteryjnie i antywirusowo, reguluje pracę nerek, wątroby, ciśnienie krwi, przemianę materii, odbudowuje florę jelit i działa jak afrodyzjak 🙂 A przy tym ma tak cudowny kolor, że aż trudno uwierzyć, że tak „boski napój” możemy zrobić sami, w domu za kilka złotych.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • korzeń chrzanu
  • koper (może być suszony)

ZALEWA:

  • 1  litr ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej

W CZYM KISIMY BURAKI?

Może być kamienny garnek (taki jak do ogórków), większy słoik lub naczynie ceramiczne.

Naczynie MUSI być wyparzone!

WYKONANIE:

Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, układać w wyparzonym naczyniu. Dodać obrane ząbki czosnku, chrzan oraz pozostałe przyprawy. Zalać zalewą.

Naczynie przykryć ściereczką lub gazą i obwiązać sznurkiem lub gumką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 7 dni.

Raz na 1 – 2 dni zaglądać do barszczu, jeśli wytworzy się biała piana – zbierać ją wyparzona łyżką i dalej czekać 🙂

Po około 7 dniach nasz sok z buraków jest gotowy. Zlać go do wyparzonych butelek i przechowywać w lodówce do kilku tygodni.

Polecam pić codziennie choćby małą szklaneczkę 🙂

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz