Pan Sok z Kiszonych Buraków…
działa oczyszczająco, antynowotworowo, krwiotwórczo, odmładzająco, antybakteryjnie i antywirusowo, reguluje pracę nerek, wątroby, ciśnienie krwi, przemianę materii, odbudowuje florę jelit i działa jak afrodyzjak 🙂 A przy tym ma tak cudowny kolor, że aż trudno uwierzyć, że tak „boski napój” możemy zrobić sami, w domu za kilka złotych.
SKŁADNIKI:
- 1 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- korzeń chrzanu
- koper (może być suszony)
ZALEWA:
- 1 litr ciepłej, przegotowanej wody
- 1 płaska łyżka soli kamiennej
W CZYM KISIMY BURAKI?
Może być kamienny garnek (taki jak do ogórków), większy słoik lub naczynie ceramiczne.
Naczynie MUSI być wyparzone!
WYKONANIE:
Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, układać w wyparzonym naczyniu. Dodać obrane ząbki czosnku, chrzan oraz pozostałe przyprawy. Zalać zalewą.
Naczynie przykryć ściereczką lub gazą i obwiązać sznurkiem lub gumką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 7 dni.
Raz na 1 – 2 dni zaglądać do barszczu, jeśli wytworzy się biała piana – zbierać ją wyparzona łyżką i dalej czekać 🙂
Po około 7 dniach nasz sok z buraków jest gotowy. Zlać go do wyparzonych butelek i przechowywać w lodówce do kilku tygodni.
Polecam pić codziennie choćby małą szklaneczkę 🙂
Smacznego!