Dobra wiadomość: można zrobić sok z kiszonej kapusty – nie kisząc kapusty!
Zdrowy, pyszny i kwaśny 🙂 jak to sok z kiszonej kapusty.
SKŁADNIKI:
- 1 kg kapusty
- 1 litr wody (może być zimna)
- 1 płaska łyżka soli kamiennej
WYKONANIE:
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do blendera kielichowego, wlać wodę, wsypać sól i zblendować. Mają być widoczne kawałeczki kapusty, nieco większe niż wiórki kokosowe.
Powstałą „papkę” przelewamy do wyparzonych słoików, przykrywamy gazą, obwiązujemy gumką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po około 48 – 72 godzinach sok jest gotowy. To zależy od temperatury otoczenia, polecam sprawdzać.
Sok przecedzamy przez gazę, kapustę odciskamy i przelewamy do wyparzonych butelek.
Przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.
Smacznego!