DETOX, POST DR EWY DĄBROWSKIEJ, POSTNE PRZEPISY, PRZEPISY, SPIŻARNIA

Sok z kiszonej kapusty

Dobra wiadomość: można zrobić sok z kiszonej kapusty – nie kisząc kapusty!  

Zdrowy, pyszny i kwaśny 🙂 jak to sok z kiszonej kapusty.

SKŁADNIKI:
  • 1 kg kapusty
  • 1 litr wody (może być zimna)
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej
WYKONANIE:

Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do blendera kielichowego, wlać wodę, wsypać sól i zblendować. Mają być widoczne kawałeczki kapusty, nieco większe niż wiórki kokosowe.

Powstałą „papkę” przelewamy do wyparzonych słoików, przykrywamy gazą, obwiązujemy gumką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Po około 48 – 72 godzinach sok jest gotowy. To zależy od temperatury otoczenia, polecam sprawdzać.

Sok przecedzamy przez gazę, kapustę odciskamy i przelewamy do wyparzonych butelek.

Przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.

Smacznego!

Dodaj komentarz