Sernik z kokosem…. bardzo smaczny, niebywale delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Na bardzo smacznym, kruchym spodzie schowany pod subtelną, kokosową bezą.
Doskonały na rodzinne uroczystości lub po prostu do popołudniowej herbatki. Skuście się, bo naprawdę warto!
To ulubiony sernik mojego Brata… więc zamieszczam przepis specjalnie dla niego 🙂
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 200 g mąki
- 75 g cukru
- 65 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść do połączenia. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Formę o wymiarach 30 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem.
Podpiekać w temperaturze 180ºC przez około 10 minut do lekkiego zarumienienia.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 3/4 szklanki cukru pudru (można dodać nieco mniej)
- 6 żółtek
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 litra mleka
- 4 łyżki oleju
Wszystkie składniki zmiksować krótko, do połączenia. Masę serową wylać na podpieczony spód. Masa ma być rzadka.
Piec 45 minut na 180 stopni.
Wyjąć z piekarnika.
SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ BEZĘ:
- 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki
- 200 g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo, po łyżce dodawać cukier. Na koniec delikatnie łyżką wmieszać mąkę i wiórki kokosowe.
Masę wyłożyć na gorący sernik. Piec około 15 minut na 180 stopni, do zezłocenia bezy.
Podawać po schłodzeniu, najlepiej w lodówce.
Smacznego!