PRZEPISY, SAŁATKI

Sałatka ze smażoną fetą i bazyliową oliwą

Dziś będzie znowu na zielono 🙂 Zapraszam Was na pyszną sałatkę ze smażoną fetą i całym mnóstwem warzyw. A wszystko podane z pachnącą oliwą bazyliową. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • garść ulubionych sałat (u mnie roszponka i rzymska mini)
  • awokado
  • ogórek
  • 1 mała zielona papryka
  • ser feta
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • do podania: 2-3 łyżki orzeszków pinii uprażonych na suchej patelni

SKŁADIKI NA OLIWĘ BAZYLIOWĄ:

  • 50 ml oliwy
  • sok z 1 limonki
  • 0,5 szklanki listków bazylii
  • sól

Wszystkie składniki na sos zblendować na gładko.

WYKONANIE:

Ser feta przekroić na dwie części. Panierować w mące kukurydzianej i smażyć na złoty kolor na odrobinie masła klarowanego.

Sałatę rzymską pokroić na 0,5cm krążki i ułożyć na większym talerzu. Dołożyć roszponkę lub inne sałaty, których używasz. Awokado, ogórka i paprykę pokroić na cienkie plasterki i układać na sałacie. Na wierzch położyć smażoną fetę, polać oliwą bazyliową, posypać prażonymi orzeszkami i podawać.

Smacznego!