Sałatka z rukoli, wędzonego łososia, pomidorków koktajlowych i papryki podana z chrupiącymi, czosnkowymi grzankami. I lampką wina… najlepiej o zachodzie słońca…
Serdecznie dziękuję Oli i Gracjanowi za przepis, inspirację i kolację 🙂
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie rukoli
- 4 plastry wędzonego łososia
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 papryki żółtej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- kilka gałązek koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Wszystkie warzywa umyć i osuszyć.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Paprykę i cebulę pokroić w plasterki.
Na półmisku ułożyć rukolę, kawałki łososia, pomidorki, paprykę i cebulę. Skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, udekorować koperkiem.
GRZANKI CZOSNKOWE:
- 0,5 bagietki
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- suszone oregano
- sól
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bagietkę pokroić na kromki. Oliwę wlać do miseczki, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. Kromki bagietki posmarować oliwą z czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i solą. Piec kilka minut, do lekkiego zarumienienia kromek.
Sałatkę podawać w gorącymi grzankami i lampką ulubionego wina.
Smacznego!