PRZEPISY, SAŁATKI

Sałatka z rukoli i wędzonego łososia z czosnkowymi grzankami

Sałatka z rukoli, wędzonego łososia, pomidorków koktajlowych i papryki podana z chrupiącymi, czosnkowymi grzankami. I lampką wina… najlepiej o zachodzie słońca…

Serdecznie dziękuję Oli i Gracjanowi za przepis, inspirację i kolację 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie rukoli
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki żółtej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Paprykę i cebulę pokroić w plasterki.

Na półmisku ułożyć rukolę, kawałki łososia, pomidorki, paprykę i cebulę. Skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, udekorować koperkiem.

GRZANKI CZOSNKOWE:

  • 0,5 bagietki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • suszone oregano
  • sól

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bagietkę pokroić na kromki. Oliwę wlać do miseczki, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. Kromki bagietki posmarować oliwą z czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i solą. Piec kilka minut, do lekkiego zarumienienia kromek.

Sałatkę podawać w gorącymi grzankami i lampką ulubionego wina.

Smacznego!