PRZEPISY, SAŁATKI

Sałatka z quinoa, bobem i awokado

Zielonych sałatek nigdy dość. Na ostatnie dni lata polecam Wam tą, z quinoa, bobem i awokado. Na śniadanko, lunch, piknik, kolację, do pracy… jak wolicie. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 0,5 szklanki quinoa (waga suchej kaszy)
  • 100g ugotowanego i obranego bobu
  • 1 zielona papryka
  • 0,5 awokado
  • garść posiekanego koperku
  • sok z 1 limonki
  • oliwa
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

JAK UGOTOWAĆ QUINOA: Kaszę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Do garna wlać 1 szklankę wody, wsypać kaszę i zagotować. Gotować około dwóch minut, następnie wyłączyć i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody. Można posolić.

Na talerzu ułożyć przestudzoną kaszę, pokrojoną paprykę, awokado i bób. Posypać posiekanym koperkiem. Skropić oliwą z oliwek, sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem i podawać.

Smacznego!