PRZEPISY, SAŁATKI

Sałatka z łososiem i awokado z dressingiem tahini

Sałatka z łososiem i awokado z dressingiem tahini jest zdrowiutka i chrupiąca. Łosoś jest pysznie doprawiony kuminem i kolendrą a dressing tahini kremowy i aksamitny. No polecam bardzo 🙂

SKŁADNIKI:

  • 300 g filetu z łososia
  • ulubiona mieszanka sałat
  • 8-10 rzodkiewek
  • 1 awokado
  • 2 łyżki sezamu

MARYNATA DO ŁOSOSIA:

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

DRESSING TAHINI:

  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzać do 240 stopni.

Odciąć skórę z łososia, filety opłukać i osuszyć. Wysmarować oliwą, doprawić solą, pieprzem, kolendrą, kuminem, ostrą papryką i skropić sokiem z limonki. Zamarynowanego łososia piec 10 minut, do zarumienienia.

Na talerzach ułożyć mieszankę sałat, pokrojone na plasterki rzodkiewki i awokado. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na sałacie ułożyć upieczonego łososia, polać dressingiem tahini i posypać sezamem.

Smacznego!