Sałatka z łososiem i awokado z dressingiem tahini jest zdrowiutka i chrupiąca. Łosoś jest pysznie doprawiony kuminem i kolendrą a dressing tahini kremowy i aksamitny. No polecam bardzo 🙂
SKŁADNIKI:
- 300 g filetu z łososia
- ulubiona mieszanka sałat
- 8-10 rzodkiewek
- 1 awokado
- 2 łyżki sezamu
MARYNATA DO ŁOSOSIA:
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
DRESSING TAHINI:
- 2 łyżeczki pasty tahini
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 240 stopni.
Odciąć skórę z łososia, filety opłukać i osuszyć. Wysmarować oliwą, doprawić solą, pieprzem, kolendrą, kuminem, ostrą papryką i skropić sokiem z limonki. Zamarynowanego łososia piec 10 minut, do zarumienienia.
Na talerzach ułożyć mieszankę sałat, pokrojone na plasterki rzodkiewki i awokado. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na sałacie ułożyć upieczonego łososia, polać dressingiem tahini i posypać sezamem.
Smacznego!