Sałatka z komosy ryżowej i szparagów doskonale nada się na lekki i pożywny obiad w ciepły, letni dzień. No może też być śniadaniem lub kolacją, co wolicie 🙂 Polecam!
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki białej komosy ryżowej (380g)
- 3 szklanki wody
- pęczek zielonych szparagów (odłamać końce i zblanszować)
- 100g fety
- pestki z 1 granatu
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- pieprz
- garść ulubionych kiełków
DRESSING Z GRANATÓW:
- 2 łyżki melasy z owoców granatu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki wody
WYKONANIE:
Komosę zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować około 12 minut do prawie miękkości. Zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 5 minut, do całkowitego wchłonięcia wody.
Wymieszać składniki dressingu, połowę wlać do schłodzonej komosy. Na wierzchu ułożyć szparagi, posypać pokruszoną fetą, pestkami granatu, migdałami oraz kiełkami. Skropić pozostałą częścią dresingu, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
Smacznego!