Sałatka z jajkiem, świeżym ogórkiem i rzodkiewką może stać się Waszym pysznym śniadaniem lub lunchem. Warzywa o tej porze roku są pyszne i chrupiące, więc chyba nie ma się nad czym zastanawiać 🙂 Spójrzcie na zdjęcia..ktoś chętny?
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2-3 jajka ugotowane na półtwardo,
- 1 długi ogórek (lub kilka gruntowych)
- pęczek rzodkiewek
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- mix ulubionych sałat
- 2 łodygi selera naciowego
- szczypiorek
- kiełki rzodkiewki
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Jajka ugotować na półtwardo, wystudzić, obrać i przekroić na pół.
Ogórka, seler (selera nie obieramy) i rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Kukurydzę odsączyć na sitku. Szczypiorek drobno posiekać.
W misce układać kolejno: sałaty, plasterki ogórka, selera naciowego, rzodkiewki, połówki jajka, posypać kukurydzą, szczypiorkiem i kiełkami. Posypać solą i pieprzem.
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 dojrzałe awokado
- 200g jogurtu naturalnego
- 20 listków świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 30-40g soku z limonki
- sól, pieprz
Składniki zmiksować na gładki sosik. Gdyby był zbyt gęsty, można dodać odrobinę zimnej wody.
Smacznego!!