PRZEPISY, SAŁATKI

Sałatka z fetą, bobem i jajkiem

Sałatka z fetą, bobem i jajkiem to propozycja na pyszny, prosty obiad dla dwojga. Jest pełna zdrowych, orzeźwiających smaków. Orzechowy bób, pokruszona feta i jajka na miękko z idealnie rozlewającymi się żółtkami… a wszystko to polane aksamitnym sosem tahini. Namawiam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 250g bobu (może być mrożony)
  • 2 jajka ugotowane na miękko
  • 4 dymki
  • 1/2 sałaty lodowej
  • garść rukoli
  • 75g pokruszonej fety
  • natka pietruszki
  • czarny lub biały sezam do podania
  • sól, pieprz do samku

SOS:

  • 2 łyżki tahini
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól

WYKONANIE:

W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić bób, od ponownego zagotowania gotować 5-7 minut. Następnie przelać na durszlaku zimną wodą tak długo, aż fasolki będą zimne. Bób obrać z łupinek.

W misce ułożyć umyte i pokrojone sałaty. Następnie bób, ćwiartki jajek, posypać poszatkowaną natką pietruszki, dymką oraz pokruszoną fetą.

Składniki sosu dokładnie wymieszać, polać sałatkę, posypać sezamem i podawać.

Smacznego!