Bób jest zdrowy, sycący i bogaty w białko. Najbardziej lubię go używać do sałatek z lekko kwaśnymi sosami. Dziś zapraszam Was na sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako obiad w letni, ciepły dzień. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 500g surowego bobu
- garść ulubionej sałaty
- 2 nektarynki
- 5-6 rzodkiewek
- garść świeżej kolendry
- sól, pieprz
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 25ml oliwy z oliwek
- szczypta soli
WYKONANIE:
Bób wsypujemy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy 3 minutki od ponownego zagotowania. Odcedzamy i płuczemy zimną wodą tak długo, aż fasolki bobu będą chłodne. Następnie obieramy bób z łupinek.
Sałatę kroimy w cienkie paseczki, rzodkiewki w plasterki a nektarynkę w księżyce. Składniki dressingu mieszamy w małym słoiczku do połączenia.
W misce układamy sałatę, fasolki bobu, rzodkiewki oraz kawałki nektarynki. Posypujemy listkami kolendry i polewamy dressingiem.
Smacznego!