PRZEPISY, SAŁATKI

Sałatka z awokado i pieczonych buraczków

Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszną sałatkę z awokado i pieczonych buraczków. Kluczem są tu buraczki. Kupcie małe i upieczcie je w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, zachowają cały swój smak i wartości odżywcze. Smacznego!

SKŁADNIKI:

  • 5-6 małych buraczków, upieczonych, obranych i pokrojonych w 1cm kostkę (buraczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około 1 godzinę w 190 stopniach)
  • 1 awokado pokrojone w 1cm kostkę
  • spora garść rukoli
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki miodku
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Składniki sosu najlepiej wymieszać w słoiku.

WYKONANIE:

Rukolę ułożyć na talerzu, dodać pokrojone w kostkę buraczki, awokado i skropić sokiem z cytryny. Sałatkę posypać pestkami dyni i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem sałatkę polać sosem.

Sałatkę polecam podawać na tortillach z omletów.

Smacznego!